Blog

Ruhr 2010

Een excursie naar verlaten gebieden, onverwachte initiatieven, een haast wanhopige ambtenaar op zoek naar ideeën, failliete steden en een geweldige hoeveelheid natuur en dit alles een paar kilometer buiten onze landsgrenzen klinkt anders. Anders en leerzaam was het zeker!

Van 27 tot 29 september ben ik samen met 16 andere ontwerpers en geïnteresseerde op een door de Dutch DFA georganiseerde excursie geweest naar Ruhr 2010. Het Ruhrgebied? Dit grauwe industriële gebied waar we doorrijden op weg naar onze vakanties en waar de kans groot is in een file terecht te komen? Sommige zullen wel eens naar CentO in Oberhausen of de kerstmarkt in Duesseldorf zijn geweest, maar naar mijn gok hebben weinigen Essen of Dortmund gezien. Ik had het ook nooit gezien tot vorige week maar ik ben nu toch wel een ontdekking rijker.

Ik wilde erg graag mee met deze excursie naar het Ruhrgebiet omdat ik meer wilde weten. Ik ben er tientallen keren aan voorbij gereden met geen idee wat zich daar afspeelt. Tegelijkertijd heb ik een grote liefde voor Duitsland, zoals sommigen van jullie weten. Daarom leek het mij een goede mogelijkheid om verder onbekend gebied te bekijken en om in contact te komen met andere Nederlandse en Duitse ontwerpers.

De creatieve industrie als motor van het Ruhrgebied.

Het Ruhrgebiet is een interessant gebied, booming tijdens de Industriële Revolutie en aderlatend ten tijden dat de mijnen werden gesloten. Overgebleven zijn failliete steden, velen werklozen, grote stukken land die niemand wil en de vraag is waar gaan we heen? Veel steden willen creatieven in hun stad om alles weer aan de gang te krijgen en weg te navigeren van de problemen (alles gebaseerd op Richard Florida’s ideeën). Misschien een beetje te kort door de bocht en niet zomaar in een keer te realiseren. Alhoewel sommige steden initiatieven realiseren en door evenementen als Ruhr 2010 en Essen als Europese Culturele Hoofdstad kan een begin worden gemaakt.

In 3 dagen hebben we verschillende dingen bezocht die te maken hadden met Ruhr 2010 in Oberhausen, Essen, Dortmund en Duisburg. We hebben het Brachen Siedlung festival in Landschaftspark Duisburg bezocht, geslapen in Nederlands ontworpen appartementen in Dortmund, Oberhausen en het Gastgastgeber project aldaar bezocht en hebben een design symposium bijgewoond op het Zollverein in Essen. Best wel veel Dtch Design maar tegelijkertijd veel mogelijkheden om onze Duitse buren te ontmoeten.

Ik heb erg genoten van de verlaten hoogovens in Essen, Duisburg en Oberhausen. Geweldige plaatsen waar veel initiatieven zoals een duikschool, museum, speeltuin en park hun weg hebben gevonden. Ik was ook erg verrast door de grote hoeveelheden groen en hoe deze zijn (her)gebruikt. Ik verwachtte dit niet in een gebied dat toch vooral bekend staat als zwaar industrie gebied. Slapen in appartementsgebouw in Dortmund heeft zeker ook zijn charmes. Aan de binnenzijde smaakvol ingericht met Gispen meubilair en aan de buitenkant de vervallen grindsteen-look. De ontmoetingen met andere mensen, zowel in de groep als die we tegenkwamen waren inspirerend en leerzaam. Altijd god om meer te horen en leren.

Ja dus wat kan ik concluderen?

Er is veel potentie in het gebied en in de toekomst kan het de plaats zijn om te zijn. Het is zeker een gebied om te blijven volgen en nog vaker heen te gaan. Dan de hamvraag, zou ik er als ontwerper willen werken? Om eerlijk te zijn niet. Er zijn zeker kansen, maar op dit moment is mijn eigen studio eerst iets wat van de grond moet voor zoveel verder te gaan kijken. Ik houd het Ruhrgebied zeker in mijn achterhoofd en ik zal er nog wel eens heen reizen. Teveel wat ik nog niet heb gezien en veel wat ik nog graag wil zien.

De hartelijke dank aan de Dutch DFA voor het mogelijk maken van de reis en natuurlijk ook aan het goede gezelschap van de groep!

Een uitgebreider verslag van de dag tot dag gebeurtenissen kunt u lezen op de site van de Dutch DFA: dag 1, dag 2, dag 3.

Spread the STUDIO YDID love